Monday, January 4, 2016

Bravísimo

"Bravísimo", Francisco de Goya y Lucientes 
Publicats per priemra vegda el 1799 , al Diario de Madrid, els Caprichos de Goya, 80 gravats a l'aiguatinta de caire satíric, burlesc, irònic i crític.


" En realidad, los ochenta grabados al aguatinta de los Caprichos no marcaban el comienzo de la dedicación de Goya a tareas de impresión gráfica. (...) Los Caprichos de Goya se diferenciaban (...) en que no eran una colección casual de motivos muy diversos entre sí, sino que _ al igual que los Carceri de Piranesi_ perseguían un tema determinado. La temática de los Caprichos está compuesta por un catálogo de situaciones sociales anómalas contra las que lucharán "ilustrados" siguiendo la pauta marcada por la ilustración europea".

Em permeto de reproduir aquest fragment del llibre  "GOYA: caprichos, desastres, tauromaquía y disparates" de l'Editorial Gustavo Gili.  Es tracta d'una reproducció completa de les quatre sèries que vaig adquirir fa bastants anys quan vivia a Madrid. Val la pena passejar-se de tant en quant pels desastres i disbarats de Goya. Continua sent un artista vigent als nostres dies.

**** Podeu consultar la pàgina " El Fotomuntatge" d'aquest mateix blog, en què es fa un repàs dels inicis de la caricatura crítica i el fotomuntatge.

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.