10.2 El CINEMA I LES ARTS ( Midnight in Paris)

El cinema i l’art, influències i simbiosi

"Midnight in Paris"


(PROPOSTA d'ACTIVITAT: Visionat d'escenes claus o bé de tot el llargmetratge per tal de poder establir les relacions que ens siguin de més interès i per poder aprofundir millor en les temàtiques que haurem escollit)



Al llarg d'aquest blog, ja hem anat esmentat en diverses ocasions al cineasta Woody Allen. En aquest cas, analitzarem la pel.lícula "Midnight in Paris" a on apreixen una sèrie de personatges com escritors i pintors del París i la Belle Époque dels anys 20 (sXX).


És interessant perquè permet treballar per associacions, paral.lelismes amb literatura universal, coneixements de cultura general i de les arts: com si d'un trivial es tractés i ens podem posar a prova.

Per exemple, podem deturar-nos amb el clip de l'encontre del protagonista amb Salvador Dalí, Man Ray i Bunuel. Una caricaturització bastant excèntrica i que ens permet endinsar-nos de pas en l'obra de Dalí, Man Ray, i Bunuel.
"Tears", Man Ray, 1930


Altres relacions que podem establir:


- Escriptors que apareixen al film : Zelda y F. Scott Fitzerald, Ernest Hemingway,  Cole Porter. També Gertrude Stein i la seva confident Alice B. Toklas i  T.S. Eliot (poeta i dramaturg) autor de la famosíssima i celebrada " the Waste Land".
"Portrait of Gertrude Stein", Picasso, 1906

F-Scot Fitzgerald i la seva dona Zelda Fitzgerald, els dos membres de la societat intel·lectual de l'època, i com ara les cèlebrities.




- Pintors que també apareixen al film:  Modigliani, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Henri Matisse, Paul Gauguin, Edgar Degas i Toulousse Lautrec. Com també Man Ray (artista i fotògraf surrealista).
- O d’altres com Luis Buñuel (director de cinema), Josephine Baker (cantant francesa) i Juan Belmonte (torero).


En el camp de l’art es poden parlar de moviments com el Modernisme, l’Impressionisme, el Surrealisme i el Futurisme.


La Belle Époque: es gaudia d’un bon desenvolupament econòmic i es va fer notar en molts aspectes. Per tant podrem viatjar en el temps per apropar-nos a les Exposicions universals realitzades a París als anys 1889 i 1900.




Podem establir paral.lelismes també amb les dues versions cinematogràfiques de  la seva novel·la "The Great Gasby" (1925) del gran escriptor ja esmentat, Fitzgerald. A la vegada, que ens podem deturar en l'estil de la Belle Époque, les flaffers. els "Feliços Anys 20" i la vida i l'art del moment que encara són influència als nostres dies.





No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.