07 EL VIDEOART


< Abans de començar fem un debat sobre el  gran nombre d'influències del videoart en l'actualitat que s'estenen cap al cinema, la publicitat, el mateix art, escultura, dibuix, performace, la cultura popular, la música, el text , el teatre, la poesia recitada...




 "Sun in your head" Wolf Vostell, 1963




"Pinch neck", Bruce Nauman,1968



EL VÍDEOART
EL VÍDEO COM A EXPRESSIÓ ARTÍSTICA
En primer lloc, el videoart es nodreix, sobretot als seus principis, de les incipients tendències i manifestacions de les avantguardes de la primera meitat del segle XX, com són el Pop Art, al minimalisme, i en gran mesura de l'underground o dadaïsme (ja esmentat en aquest mateix blog), cubisme…Alguns dels artistes que posaran en pràctica el videoart també són anomenats al seu moment, "neodadaïstes" i d'altres procedeixen del Junk Art tardà( Jasper Jons, Donald Judd), o el Landart ( Smithson).

Què caracteritza el VIDEOART? Com es pot definir a grans trets?


  • S'utilitzen els mateixos sistemes de reproducció que el de la Televisió comercial però amb una finalitat / ús alterntatius. 
  • El Vídeo art beu directament de les avantguardes: innovació en el llenguatge,  de ruptura amb l'establert, i sobretot EXPERIMENTAL.  
  • És rellevant destacar que és un mitjà d'expressió molt versàtil: artistes de diverses procedències disciplinars el fan servir. Des del camp de la dansa, la música, el teatre, la pintura, la performance, la poesia.
  • El Vídeoart és una bona manera de combatre la banalitat i buidor de la televisió comercial com a mitjà de comunicació ( MANIPULACIÓ) de masses.
  • Manipulació de colors, formes, efectes gràfics, absència de narrativitat... 

Inicis  & context històric
El vídeo de creació artística i domèstica neix gràcies a la divulgació i comercialització dels primers magnetoscopis portàtils que la marca Sony envia a Estats Units. És a partir d'aquest moment que els aparells d'enregistrar esdevénen accessibles pel gran públic i per tant, se'n diversifiquen els usos: artístics, doméstics, privats, amateurs. I dexien de ser exclsuivament propietat de les cadenes privades i /o públiques estatals de TV.

Nam June Paik / Charlotte Moorman - TV Bra for Living Sculpture (1969) and Chamber Music (1969)



 Osobni rezovi (Personal Cuts),Sanja Ivekovic,  1982


*** Ja hem esmentat Sanja Ivekovic, a l'apartat tematic de gèneres, al Retrat. L' artista croata  juga amb les barreres del que deifneix el feminisme, el gènere, l'espai privat, l'espai doméstic, l'espai extern. 


Serà en la dècada dels 70 del segle passat quan el vídeoart desenvoluparà el seu propi llenguatge i es generaran així relacions i connexions artístiques noves com són el videoperformace, el videodansa, videoinstal.lació... 






"Cremaster", Matthew Barney, 1995
'
Mathew Barney com a "Cremaster" 


Mathew Barney i Björk (artista i cantant) han treballat junts, a més de ser parella. Aquest és una de les seves col.laboracions:




El duo d' artistes Fischli & Weiss treballen amb vídeo, objectes, ready mades, instal.lacions, performances. Paga la pena fer una ullada ràpida al seu recorregut en la història d el'art contemporània  i del segle passat per veure les connexions entre les diverses expressions artístiques  que ja hem vist en aquest blog.

"Der Lauf Der Linge", Fischli & Weiss, 1987

"The way things go" Fischli & Weiss



Altres enllaços d'interès que ens poden ser útils: http://fischli-weiss.com




El primer dels vídeolcips que van ser emesos al MTV, 1979, tot un clàssic i un referent pels mils de videoclips que vindrien darrere seu, i que ara formen part indissociable de la nostra cultura. Celebrem-ho i deturem-nos-hi :

Buggles - Video killed the radio star 1979





I encara un  dels més antics vídeoclips, del grup emblemàtic, Queen:

"Bohemian Rhapsody", Queen, 1975

Exemples de Videoclips de grups musicals que aprofiten tècniques o recursos que s’inspiren en artistes, tècniques o temes de l’art:


  •  A-ha amb el videoclip de Take On Me (còmic i realitat)
  • Michael Jackson amb Thriller.
  •  Franz Ferdinant Take me out.(Collage)
  • Red Hot Chilli Peppers Can’t stop -inspirat en les One-minute sculptures de Erwin Wurm-.
  • Madonna al videoclip de Frozen, la podem relacionar amb el pictorialisme.
  • Gnarls Barkley al videoclip de Crazy (taques de tinta xinesa animades, simetria)


PROPOSTA DIDÀCTICA I : Mitjançant la tècnica stop-motion, posarem noves imatges en moviment en alguna de les nostres cançons preferides.


 BUSQUEM PARAL.LELISMES


  • Entre els artistes Phisly & Weiss - Oso panda(video clip) - Paul McCarthy (artista)

Ja hem vist que The way things go els artistes filmen objectes que xoquen i exploten sense música, per tal de reflexionar sobre les causes o origen de les coses.
Paul Mc Carthey s'hi relaciona amb els videos on experimenta i juga amb materials i líquids, gests, etc.




Paul McCarthy ha treballat molt sovint la performance i la videoperformance. 
Per saber-ne més de l'artista Paul McCarthy, val la pena, fer una ullada a la seva trajectòria.
  • Relació entre Madonna- Man Ray- Hort- Martha Rosler: 

Man Ray : (Emmanuel Radnitzky) Filadelfia 1890.
Impulsa el Surrealisme i el Dadà. La seva obra és coneguda és majoritàriament fotogràfica però també es va introduir al cinema.

Relacionem L'étoile de Mer amb l'escena anteriorment exposada d'American Beauty.


L'obra Le violin d'Ingres ens remet a Chema Madoz.




La polifacètica cantant Madonna, durant al llarg de tota la seva trajectòria, ha reflexionat i ens ha fet reflexionar sobre el paper de la dona, la imatge de la dona, la publicitat, la dona-logo, i la societat de consum.






La relacionem amb Martha Rosler, artista que ja hem treballat en anteriors sessions,  que també és molt crítica amb el tractament de la imatge de la dona, i és una de les veus més importants en actiu del femenisme dins l'art.


"Martha Rosler Reads Vogue", Martha Rosler, 1982





  • Relació entre Cindy Sherman- Oren Lavie - Honda - Loteria

Trobem paral.lelismes entre l'obra Doll Clothes de Cindy Sherman en què la nina és l'alter ego de l'artista i  el videoclip d'Oren Lavie "Her morning elegance".



"Doll clothes", Cindy Sherman, 1975









Per altra banda, també trobem paral.lelisme entre el videoclip d'Ok Go amb "This too shall pass" i l'apropiació( Ja hem treballat aquest concepte al bloc temàtic 02 d'aquets mateix bloc)  que en fa Honda ( marca de cotxes).




  • Relació entre Richard Avedon - Gilbert & George - Obama Rap (yes we can)

El fotògraf de moda Richard Avedon, famós amb les seves fotografies retrat de famosos (i persones anònimes) que deixen entreveure la personalitat i psicologia dels retratats.



Gilbert & George, artistes conceptuals, es relacionen amb els anteriors amb les seves escultures vivents i l'estètica de les seves fotografies.








  Rap song for Barack Obama campaign



  • Relació entre Roy Lichtenstein - Eminem - Fotonovel.les

L'obra de Lichtenstein treballa fets actuals des de l'estètica del Pop Art. Algunes de les exemplificacions més clares en són les seves grans pintures de còmic.




Amb aquestes obres i d'altres Lichtenstein pren imatges del consum quotidià per a fer-ne una reinterpretació personal. 
'Eminem_ amb We made you, pren referències d'Star- Trek i d'altres referents musicals per posar en ridícul la idea d'estrella de rock dels mass media.



Les influències en la moda són molt extenses, variades i múltiples. N'és un exemple el famós video de la presentació de la col.lecció S/S 2001 del ,malauradament desaparegut, Alexander Mcqueen, que sempre va combinar l'art i la moda. Aquest esdeveniment va ser rebut de maneres molt oposades, i des de l'art de sobte es va venerar McQueen no tan sols com un dissenyador de moda.






PROPOSTA DIDÀCTICA II del bloc: Crear fotonovel.les a partir de fets personals, domèstics, quotidians del nostre entorn més immediat.




No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.